Interview Metro 7 maart 2016

Klik hier voor het artikel.

Als er een taboe op falen is, dan werd dat in ieder geval afgelopen vrijdag doorbroken tijdens het Sprout Failure-event. ‘Van fouten maken wordt je een betere ondernemer.’

Waarom lijkt falen als ondernemer zo’n taboe in Nederland? Jacqueline Zuidweg, die het event in Utrecht aftrapt, weet alvast een deel van het antwoord: er wordt hier van oudsher te weinig over gepraat en geleerd. ‘Je mag starten, groeien en succesvol zijn. Maar de downsides worden nooit belicht.’

Zuidweg, in 2012 nog zakenvrouw van het jaar, kreeg zelf ook de nodige tegenslag te verwerken tijdens haar ondernemerscarrière. Ze begon na haar studie een kantoor dat rechtshulp gaf aan ondernemers. Maar op haar 29ste kreeg ze ruzie met haar compagnon. ‘Ik zei: ‘nu is het afgelopen’. Ik ruilde mijn leaseauto in voor een strippenkaart en heb een potje gejankt.’

Tijd voor plan B: schuldhulpverlening voor ondernemers. Haar nieuwe onderneming Zuidweg & Partners hielp tot nu toe 30.000 ondernemers, waarvan vele een doorstart maakten. Op basis daarvan merkt Zuidweg dat ondernemers vaak te laat in actie komen.

3 fases

Er zijn volgens haar drie fases die een ondernemer in zwaar weer doormaakt. Eerst komen er signalen vanuit de bank of de Belastingdienst. ‘De ondernemer zegt: ‘niks aan de hand, er komt morgen weer een opdracht binnen.’ Volgens belandt hij bij bijzonder beheer. ‘Ondernemers denken dan, ‘Dit gaat niet goed’, gaat zich schamen en wordt een struisvogel die niks doet.’ Uiteindelijk melden zich tijdens de laatste fase de incassobureaus en wordt er beslag gelegd op het huis en de inboedel. ‘Dan pas komt ‘ie in actie’, verzucht Zuidweg.

Lees hier het volledige artikel

Geldboek voor ondernemers

Dit is een publicatie die sinds 2003 door het ministerie van Economische Zaken (EZ) in samenwerking met het Nibud, Kamer van Koophandel Nederland en Zuidweg & Partners wordt geproduceerd en van tijd tot tijd wordt bijgewerkt. Het Geldboek is een wegwijzer voor (startende) ondernemers over de aansluiting tussen hun privé en zakelijke financiën.

Inmiddels is dit de 8e editie. De digitale versie kunt u hier downloaden.

Over Zuidweg & Partners

Ondernemer in financiële problemen? Doorstart? Ex-ondernemer? Onze missie is het opzetten en uitvoeren van kwalitatief hoogwaardige en landelijk beschikbare schuldhulpverlening aan ondernemers en ex-ondernemers.

Zuidweg & Partners biedt, als onafhankelijk bemiddelaar, schuldhulpverlening aan ondernemers en ex-ondernemers in het MKB. Uitgangspunt is een beperking van de schade, zowel voor de ondernemer als voor de schuldeisers. Daarbij stimuleren wij de (ex-) ondernemer om in eigen inkomen te blijven voorzien en zoeken wij naar de best haalbare oplossingen voor alle betrokkenen.

Aanstekelijk, inspirerend en ondernemend!

Jacqueline Zuidweg (1965) is oprichter/directeur van Zuidweg & Partners (schuldhulpverlening voor ondernemend Nederland) én Zakenvrouw van het Jaar 2012. Zij is sinds 1994 ondernemer, veelgevraagd spreker, presentator, schrijver en gastdocent. Haar enthousiasme over het ondernemerschap (ook met tegenwind!), de financiële educatie van kinderen en de combinatie ondernemerschap en gezin, werkt aanstekelijk.

In 2013 verscheen haar boek ‘Vallen, opstaan en weer doorgaan’, vol met tips en adviezen voor en door ondernemers in uitdagende tijden. Ook is Jacqueline mede-initiatiefnemer van MKB Doorstart.nl, dé portal voor mkb-bedrijven en zzp’ers die te maken hebben met dreigende (financiële) problemen. Daarnaast is zij bestuurslid van Jong Ondernemen.

Herkent u dit?

“Het gaat best goed met mijn bedrijf, maar …
… desondanks krijg ik van mijn bank geen financiering om door te gaan of te groeien.
… ik merk dat de markt verandert, en ik weet niet hoe ik mijn bedrijf daarop moet aanpassen.
… mijn klanten betalen te laat, zodat ik steeds in (tijdelijke) liquiditeitsproblemen kom.
… door privéproblemen moet ik de bakens verzetten.
… ik krijg een financieel probleem uit het verleden niet opgelost, zodat ik steeds achter de feiten blijf aanlopen.”
Kunt u wel een steuntje in de rug gebruiken in zo’n situatie?

Voorkom (verdere) problemen en trek tijdig aan de bel. Dat kan bij MKB Doorstart. MKB Doorstart is een landelijk werkende, onafhankelijke, not-for-profit stichting die vroegsignalering van (financiële) problemen organiseert en hulp biedt aan mkb-ondernemers en zzp’ers met een in de kern levensvatbaar bedrijf, maar die hulp nodig hebben om hun bedrijf gezond te houden.

MKB Doorstart legt als ‘linking pin’ snel de verbinding tussen uw vraag en praktische ondersteuning.